צו עיכוב הליכים זמני בהליך לאישור הסדר חוב

ב-17.03.2025 הונחה על שולחן הכנסת הקריאה השנייה והשלישית לתיקון מס' 4 (הוראת שעה) לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשפ"ה–2025, שנועד להקל על חייבים לפרוע את חובם, כמו גם להגדיל את הסיכויים לפרעון החובות במלואם. זאת, מאחר וכאשר אדם או חברה נקלעים לחדלות פירעון, אחד הצעדים הראשונים והחשובים ביותר להגנתם הוא בקשת צו עיכוב הליכים זמני. מדובר בכלי משפטי שנועד להעניק לחייב זמן יקר לגיבוש הסדר חוב מסודר ומוסכם מול נושיו. יותר מכל דבר אחר, חיוני לדעת כי צו זה אינו ניתן באופן אוטומטי, וקבלתו מותנית בעמידה בדרישות החוק ובהצגת תכנית שיקום כלכלית ראויה.

 

מהו צו עיכוב הליכים זמני?

צו עיכוב הליכים זמני הוא הוראה שיפוטית שמוציא בית המשפט, ולפיה מוקפאים הליכי גבייה, תביעות ועיקולים מכל סוג נגד החייב. משמעות הצו היא "הקפאת מצב" שמונעת מנושים להמשיך או להתחיל בפעולות משפטיות נגד החייב, לרבות פתיחת תיקי הוצאה לפועל, ניהול תביעות אזרחיות, עיקולי חשבונות בנק, מימוש משכונות ונכסים, ואף הפעלת סנקציות כלכליות אחרות.

בית המשפט בוחן כל בקשה לצו כזה באופן פרטני, תוך איזון בין זכויות החייב לבין האינטרסים של הנושים. צו עיכוב ההליכים אינו מוחל אוטומטית על כל החובות: יש חובות, כמו מזונות, שיכולים להיות מוחרגים מהצו לפי שיקול דעת בית המשפט. חשוב להבין, כי צו עיכוב הליכים אינו נועד להגן על החייב מפני אחריותו, אלא לאפשר לו מרחב נשימה זמני לצורך גיבוש הסדר כולל והוגן מול נושיו.

במסגרת הליך לאישור הסדר חוב, קבלת צו עיכוב הליכים זמני מהווה צעד חיוני להצלחתו.
בייחוד לאחר תיקון החקיקה האחרון – הצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי (תיקון מס' 4 – הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש) (תיקון מס' 3), התשפ"ה-2025  – בית המשפט רשאי להפעיל גמישות רחבה יותר כלפי חייבים שנפגעו ממשבר הקורונה.
צו זה יוצר יציבות, מונע מרוץ נושים, ומאפשר בניית תכנית מוסדרת לשיקום החייב.

בהתאם לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח–2018, יש חשיבות רבה לתזמון הגשת הבקשה, לניסוחה המקצועי ולדרך הצגתה. קבלת צו עיכוב הליכים זמני עשויה להיות ההבדל בין הצלחת תהליך השיקום הכלכלי לבין כישלונו המוחלט.

 

השפעת צו עיכוב זמני על הצדדים הנוגעים בדבר – החייבים

אילו חובות מוגנים תחת צו עיכוב הליכים זמני?

בעת מתן צו עיכוב הליכים זמני, מוקפאים ההליכים המשפטיים והליכי הגבייה בגין סוגי החובות הבאים:

  • חובות לנושים רגילים (למשל, ספקים ונותני שירותים)
  • חובות לבנקים ולחברות אשראי
  • חובות בשל תביעות כספיות תלויות ועומדות
  • חלק מהקנסות והחובות המנהליים

לעומת זאת, תשלומי מזונות אינם מוקפאים באופן אוטומטי, ויש לבחון כל מקרה לגופו בסיוע עו"ד פשיטת רגל מוסמך.

 

האם ניתן להטיל צו עיכוב הליכים זמני גם על תביעות קיימות?

אכן כן. צו עיכוב הליכים זמני חל לא רק על תביעות חדשות אלא גם על תביעות קיימות המתנהלות נגד החייב. במצב כזה, כל תביעה, פסק דין או פעולה לגביית חוב תושהה עד לסיום ההליך או להסדרת החוב. יחד עם זאת, לבית המשפט עומדת הסמכות לאפשר חריגה מהכללים במקרים מיוחדים. לצורך הגנה מלאה על זכויותיכם, מומלץ להיוועץ עם עורך דין חדלות פירעון.

 

מתי ניתן לבקש צו עיכוב הליכים זמני?

בקשת צו עיכוב הליכים זמני יכולה להתבצע כבר בשלבים המוקדמים ביותר של הליך חדלות הפירעון, מיד עם פתיחת בקשה להסדר חובות או לפתיחת תיק חדלות פירעון. המטרה המרכזית של הגשת הבקשה בשלב זה היא לעצור את "מרוץ הנושים" ולמנוע מהנושים לבצע פעולות גבייה חד צדדיות שעלולות לפגוע בזכויות החייב או להבריח נכסים שניתן לכלול במסגרת ההסדר.

יש לקחת בחשבון כי ככל שהבקשה מוגשת מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים להגן על נכסי החייב ולמנוע נזק בלתי הפיך. עם זאת, בקשת צו אינה זכות אוטומטית – על החייב להוכיח כי יש בידיו סיכוי ממשי להגעה להסדר כולל עם נושיו, בהתאם לדרישות החוק.

בית המשפט שוקל גם את טובת כלל הנושים ואת הסבירות שהצו אכן יוביל לשיקום החייב ולא יגרום לעיכוב לשווא. לפיכך, מומלץ להגיש את הבקשה תוך ליווי צמוד של עורך דין הסדרי חוב מנוסה, שידע להציג את המקרה בצורה מקצועית ומשכנעת, ולהגדיל את הסיכוי למתן הצו.

 

למה חשוב לבקש צו עיכוב הליכים זמני כבר בתחילת ההליך?

ברגע שבו מתחיל הליך חדלות פירעון, נושים עלולים לפעול במהירות לעיקול נכסים, פתיחת תיקי הוצאה לפועל או תביעות משפטיות. בקשה מוקדמת לצו עיכוב הליכים זמני עוצרת את כל הצעדים האלו ומאפשרת ניהול תהליך מוסדר של גיבוש הסדר.
פניה מוקדמת לייעוץ של עורך דין הסדרי חוב תסייע להבטיח שהזכויות שלכם נשמרות באופן מיטבי. כל עיכוב בהגשת הבקשה עלול לגרום לאובדן נכסים יקרי ערך ולהשלכות נוספות, שאינן, בהכרח, פיננסיות.

 

מה קורה אם לא מבקשים צו עיכוב הליכים זמני בזמן?

אי פניה מיידית לקבלת צו עיכוב הליכים זמני עלולה להביא להשלכות חמורות, בהן:

  • עיקול חשבונות בנק ומשכורות
  • מימוש נכסים והפקעת זכויות
  • ניהול תביעות אזרחיות והליכי הוצאה לפועל
  • פגיעה חמורה באפשרות לגיבוש הסדר עתידי

יש לקחת בחשבון, שנזק כלכלי הנגרם מאי הגשת בקשה לעיכוב הליכים במועד הנכון עלול להפוך את תהליך השיקום של החייב לקשה עד בלתי אפשרי.

 

מה התוקף של צו עיכוב הליכים זמני ולמי יש סמכות להאריכו?

ברירת המחדל בחוק היא כי צו עיכוב הליכים זמני תקף ל-30 ימים, אולם בית המשפט רשאי להאריך אותו. הארכה תתאפשר, אך ורק, אם יוכח כי מתנהל משא ומתן רציני להסדר, ויש פוטנציאל ממשי להצלחתו. עורך דין הוצאה לפועל יוכל ללוות את החייב בכל שלב בהליך ולוודא שההגנות נשמרות במלואן.

 

השפעת צו עיכוב זמני על הצדדים הנוגעים בדבר – הנושים

כאשר ניתן צו עיכוב הליכים זמני, ההשפעה על הנושים היא מיידית ומשמעותית במספר היבטים. ראשית, כל פעולות הגבייה שננקטו נגד החייב נעצרות באופן מידי. המשמעות היא שנושים אינם יכולים להמשיך בהליכי הוצאה לפועל, לא יוכלו להגיש תביעות חדשות או לממש נכסים שהובטחו להם במסגרת ערבויות או שעבודים קיימים. גם עיקולים שהוטלו על נכסים, חשבונות בנק או מקורות הכנסה מוקפאים עם מתן הצו, ולמעשה יש עיכוב מוחלט בכל ניסיון להיפרע מהחייב בתקופה שבה הצו בתוקף.

מעבר לכך, מתן צו עיכוב הליכים זמני יוצר מצב שבו כל הנושים נמצאים במעמד שוויוני. אף נושה לא מקבל עדיפות בגביית חובותיו, וההליך כולו מתנהל באופן שמבטיח הגינות ואחידות בין כל המעורבים. במקום תחרות בין הנושים, מתאפשרת בחינה משותפת של מצבו של החייב והגעה להסדר כולל שמאזן בצורה מיטבית בין הזכויות והאינטרסים של כלל הצדדים.

מתן צו כזה מחייב את כל הנושים להמתין לסיום ההליך או להשגת הסדר חוב מאושר, דבר שעלול להכביד על נושים מסוימים שנמצאים בעצמם בקשיים פיננסיים. יחד עם זאת, יש לזכור כי המטרה המרכזית בהליך אינה להקשות על הנושים אלא להבטיח תהליך שיקום כלכלי מסודר שיטיב עם כולם בטווח הארוך. ניהול נכון של התהליך יוכל להבטיח שגם הנושים ייהנו מהחזרי חוב סבירים, במקום להתמודד עם חוב אבוד עקב קריסת החייב.

 

המקרים בהם עלול בית המשפט לסרב לתת צו עיכוב הליכים זמני

אין ערובה לכך שבית המשפט יאשר כל בקשה לצו עיכוב הליכים זמני. בין הסיבות האפשריות לדחייה  יהיו חוסר תום לב מצד החייב, היעדר סיכוי ממשי להסדר או פגיעה לא מידתית בזכויות נושים ספציפיים. ליווי של עו"ד דניאל ינובסקי יבטיח שההליך יתנהל באופן המיטבי ביותר.

 

לסיכום

הליך קבלת צו עיכוב הליכים זמני הוא אבן יסוד בכל תהליך שיקום כלכלי. כדי להבטיח תוצאה מיטבית, יש להיעזר בייעוץ משפטי מקצועי של עורך דין הסדרי חוב הבקיא בדיני חדלות פירעון. אם אתם מתמודדים עם קשיים מהסוג שהזכרנו, אתם מוזמנים לפנות למשרדנו ולקבל ליווי אישי ומסור.

 

צו עיכוב הליכים זמני בהליך לאישור הסדר חוב
צו עיכוב הליכים זמני בהליך לאישור הסדר חוב
תמונה של עורך דין דניאל ינובסקי
עורך דין דניאל ינובסקי

משרד העו"ד שלנו מעניק שירות בשפות עברית, רוסית ואנגלית, בגבולות מדינת ישראל ומחוצה לה. נשמח לעזור גם לכם!

מאמרים נוספים
הסדר חוב מחו"ל 

במידה ואתם לא נמצאים או לא גרים בארץ בתקופה האחרונה וישנם חובות או תיקים בהוצאה לפועל, אשר מפריעים לכם לחדש דרכון או לבקר בישראל –

קרא עוד »
בדיקת חוזה שכירות

בשעה טובה מצאתם את הדירה המתאימה ואתם ניגשים כעת לשלב החתימה על החוזה. מה מפרט החוזה ומה חשוב לדעת לפני שחותמים? האם המשכיר כולל את

קרא עוד »
עורך דין הסכם ממון

משרד עורכי הדין שלנו מתמחה בעריכת הסכמי ממון מקצועיים, העונים על הצרכים האינדיווידואליים של הלקוחות משני הצדדים. בתור עורך דין הסכם ממון, אנו מסייעים בהסדרת

קרא עוד »
פשיטת רגל של אדם פרטי

פשיטת רגל הינו מושג שלאורך השנים צבר סטיגמה שלילית, כי אדם שלא בא מהתחום נוטה לחשוב בשוגג שבעזרת הליך פשיטת רגל (כיום ההליך קיבל שם

קרא עוד »
Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 204 ביקורות
js_loader