המחשבה שאפשר למחוק את החובות גם בלי להכריז על פשיטת רגל, יכולה להיות קצת מעודדת. אז האם יש כזה מצב? האם ניתן לבצע מחיקת חובות ללא פשיטת רגל? תופתעו אולי לשמוע שהתשובה חיובית. איך זה עובד בדיוק? איך ניתן לבצע מחיקת חובות? ולמה חשוב כל כך לבצע זאת בעזרת עורך דין? כל הפרטים במאמר שלפניכם.
מה זה אומר מחיקת חובות?
מחיקת חובות הכוונה להסדר, בדרך כלל של החייב אל מול הנושים, בו החייב מבצע פעולות, ביניהן כמובן, תשלום של חלק מהחובות שלו, ובתמורה, בפיקוח בית המשפט, נמחק חלק מחובו. איך זה בדיוק עובד? ההסדר מבוסס על סעיף 321 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח -2018. סעיף זה, החליף את סעיף 19א לפקודת פשיטת הרגל, שהיה מקובל בעבר. מה זה בעצם אומר? החייב מגיע, כמובן אחרי משא ומתן, להסדר מול הנושה, כאמור. ההסדר מקבל את אישורו של בית המשפט, ולאחר מכן, נמחקים יתר חובותיו של החייב.
מה כולל ההסכם?
בדרך כלל ההסכם נוגע למספר פרמטרים עיקריים:
- גובה הסכום – גובה הסכום אותו החייב מחזיר משתנה בין הסכם להסכם וכל מקרה ונסיבותיו. כן חשוב לדעת, ש – 30% מהחוב החייב יצטרך לשלם במסגרת ההסכם.
- פריסת תשלומים – אחת ההקלות המשמעותיות שיכולות להיות לחייב, היא פריסה של התשלומים באופן שנוח לו. במקרה כזה, מצד אחד הנושה לא מקבל את כספו באותו הרגע, מצד שני, יש לו כן ודאות שהכסף הזה יגיע מתישהו.
- הריבית – בדרך כלל, על מנת להקל על החייב, מופחת סכום הריבית שהוא משלם על החוב. כשזה קורה, מצבו של החייב יכול להשתפר פלאים. עו"ד דניאל ינובסקי, מבכירי עורכי הדין בתחום הסדר חוב וחדלות פירעון, ידע להסביר לכם כמה הסיפור של הריביות משמעותי בתשלומי חובות בהיקפים גדולים.
- ביטחונות – אחת השאלות שמיד נשאלת על ידי חייבים חשדניים היא, "למה שהנושה יסכים"? אז תופתעו לשמוע, שהנושה, בעיקר כאשר מדובר בחברה עסקית, שרואה בעיקר את שורת הרווח בסופו של דבר, חושב על שיקול כלכלי. עדיף לו להיות בטוח שיקבל לפחות חלק מהחוב, מאשר שהחייב יפשוט את הרגל, או כהגדרת החוק כיום, יגיע למצב של חדלות פירעון, ולא ישלם כלל.
התנאים להסדר חוב
כמובן שיש שני תנאים מרכזיים, בלעדיהם, לא תוכלו להתחיל הליך של מחיקת חובות דרך ההסדר.
- גובה סכום מינימלי של חוב – אם החוב שלכם נמוך מ35 אלף ₪, ואתם מוזמנים לבדוק מה הסכום המדויק אצל עורך דין לענייני הסדרי חוב, כי הסכום מתעדכן מדי שנה, לא תוכלו לבצע מחיקת חובות.
- תשלום 30 אחוז מהחוב – כאמור, כשאתם מבקשים למחוק את החובות שלכם, מבית המשפט, תצטרכו לצרף לכך את ההצעה להסדר חוב מול הנושים שלכם. הצעה שלא כוללת את תשלום 30 אחוז מהסכום, גם אם הסכום לא נמצא ברשותו באותה עת, אך ברור לחייב שיצטרך לשלם את הסכום, והוא אף מצהיר על כך, לא תתקבל כלל על ידי בית המשפט.
החלטת בית המשפט
לאחר שהחייב מגיש את בקשתו להליך של מחיקת חובות, וכמובן תוך שהוא מצרף אליה את הצעת ההסדר עם הנושים שלו, עליה נפרט מיד. בית המשפט, או כונס הנכסים הרשמי, בוחנים את ההצעה להסדר. צריך להדגיש שבית המשפט לא נוטה להתערב בהצעות הסדר, ובדרך כלל מאשר אותן די בקלות, אלא אם הוא סבור שההצעה כוללת מעשה מרמה כלשהו, או שיש דבר מה שאינו בתום לב בהצעה. לאחר מכן, בית המשפט ממנה נאמן. אותו נאמן, הוא זה שמלווה את התהליך מכאן והלאה. הנאמן בוחן את הסדר החוב, בוחן את תביעות החוב השונות של הנושים, ומכריע בהן. לאחר מכן, מתכנסת אסיפת נושים. הנושים צריכים להחליט האם הם מקבלים את הצעתו של החייב.
היתרון בהימצאותו של עורך דין לענייני הסדרי חוב
במקרה הזה, קיומו של עורך דין המומחה בהסדרי חוב או חדלות פירעון, הוא חיוני. כל עורך דין כזה יגיד לכם, שאין שום סיכוי, שההחלטה האם לקבל את הצעת הסדר החובות ביניכם לנושים, תתקבל רק באסיפת הנושים. בדרך כלל, עורך דין מקצועי המומחה בתחום, למשל, עורך דין דניאל ינובסקי, יסיים את המשא ומתן עם הנושים הרבה לפני כן. כשההצעה שלכם תוגש לבית המשפט, זה כבר יהיה אחרי ההסכמה מול הנושים, על מנת למנוע מחלוקות של הרגע האחרון.
זמן ההליך
אחד היתרונות להליך של מחיקת חובות במסגרת הסדר ללא פשיטת רגל, כלומר, ללא בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון, וכל מה שכרוך בהם, הוא הזמן. הליכי חדלות פירעון נמשכים זמן רב, יותר משלוש שנים. לעומת זאת, הליך של מחיקת חובות, תלוי מאוד בהסדר מול הנושים. עורך דין מקצועי, שיודע לעבוד כמו שצריך, יכול לסגור הסדר חובות בסד זמנים מאוד קצר. לאחר מכן, כל ההליך כולו לא לוקח יותר ממספר חודשים.