פשיטת רגל הינו מושג שלאורך השנים צבר סטיגמה שלילית, כי אדם שלא בא מהתחום נוטה לחשוב בשוגג שבעזרת הליך פשיטת רגל (כיום ההליך קיבל שם חדש – חדלות פירעון) יחידים מתחמקים מתשלום החובות שצברו וע"י כך "דופקים" את אחרים, שיצטרכו כנראה לשלם עבורם.
בפועל, הדבר אינו נכון – כי מי שיצר את הליך פשיטת הרגל (הליך חדלות פירעון), זה מחוקק עצמו והדבר נעשה לא סתם, כי יש לזה צורך בסיסי – לתת פתרון חוקי למחיקת חובות של אזרח שנקלע לחובות בתום לב ולא יכול לפרוע את כל החובות שצבר במועד הקבוע.
מידע נוסף אודות פשיטת רגל (חדלות פירעון) של אדם פרטי
בתקופה אחרונה (תחילת 2024), קיבלנו הרבה פניות מלקוחות שמעוניינים בהליך של מחיקת חובות, איך אינם מוכנים אפילו לשמוע על פשיטת רגל או חדלות פירעון. כאן חשוב להבהיר : אין כזה מושג משפטי "מחיקת חובות", זאת שפת העם להליך פשיטת רגל, רק שזה מושג פחות רשמי ומשפטי ואם זה מה שעוזר לאנשים לעבור את ההליך הזה – שיהיה כך.
החלטנו להסביר בשפה הפשוטה, מה קורה בהליך של פשיטת רגל או מחיקת חובות.
טעות נפוצה נוספת – הרבה אנשים חושבים שהליך זה מיועד רק לחברות או לטייקונים, וזה לא נכון, כי גם אדם פרטי או עצמאי (עוסק מורשה או עוסק פטור) רשאים וזכאים לעבור בדיוק את אותו הליך ולמחוק את חובותיו.
חשוב לציין, כי בספטמבר 2019 בוטלה פקודת פשיטת הרגל ונכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018. רוב ההליך נשאר ללא שינוי, איך התקצר בזמן ועכשיו לוקח 9-12 חודשים (במקום 18). לצורך הפשטות, אנחנו ממשיכים לקרוא להליך זה פשיטת רגל, למרות שמבחינה משפטית זה כבר לא נכון, איך זה הרבה יותר קצר מ"הליך חדלות הפירעון ושיקום הכלכלי" שאנשים בדרך כלל לא מכירים עדיין. במידה ויש לכם שאלות לגבי החוק החדש – אנו נשמח להסביר את הנושא בטלפון או בפגישה.
פשיטת רגל ( חדלות פירעון ) – איך זה עובד :
ראשית, ביהמ"ש ירצה לבדוק שאדם נקלע לחובות בתום לב ולא מנצל את הליך פשיטת רגל (חדלות פירעון) כדי להתעשר שלא כדין (למה? כי יש נוכלים שעושים גם את זה). מאמר נפרד בנושא תום לב בהליך חדלות פירעון (פשיטת רגל) ניתן לקרוא כאן. בגדול, אנחנו מצליחים לטפל ברוב החובות שיש בדרך כלל לאנשים "נורמטיביים", כמו חובות לבנקים, חברות סלולר, חברות ביטוח, חברות כרטיסי אשראי וכו'. רק חובות שנוצרו כתוצאה של עבירה על החוק (אפילו דוח חניה!) או כל תשלום עונשי אחר – אינם ניתנים למחיקה. ניתן לקרוא מאמר נפרד בנושא חובות שלא נמחקים בהליך כאן.
דבר שני, ביהמ"ש ירצה לבדוק את כל הנכסים של האדם המעוניין במחיקת חובות במטרה לממש אותם ומהכסף הזה לשלם לנושים של האדם החייב.
כאן אנחנו ממליצים להתייעץ עם עורך דין פשיטת רגל ( עורך דין חדלות פירעון ) מומחה בתחום מחיקת חובות, כי במידה ולאדם יש דירה, רכב או ירושה שבדרך, לא תמיד כדאי להיכנס להליך פשיטת רגל (קיימים עוד דרכים להסדר החובות, כמו איחוד תיקים בהוצאה לפועל, הסדרי חוב מול הנושים וכו' – תשאלו את עורך דין פשיטת רגל שלכם).
במידה ולאדם אין נכסי נדל"ן או נכסים יקרים במיוחד ואין ביכולתו לשלם את החובות שצבר – הליך של פשיטת רגל, חד משמעית, הפתרון הכי טוב עבורו, וזאת שעה שאין באפשרותו להחזיר את כל החובות בטווח של עד 4 שנים.
עם תחילת ההליך, אדם מצהיר על המצב הכלכלי שלו לביהמ"ש, חושף את כל ההכנסות וההוצאות, את כל נכסיו ומבקש מבית המשפט צו כינוס שיגדיר את גובה התשלום החודשי שהוא ישלם כל חודש במהלך ההליך פשיטת הרגל. מה שחשוב להבין – גובה התשלום החודשי אינו תלוי בגובה החוב של האדם, אלה רק ביכולת ההחזר החודשית שלו.
נאמן בוחן על בקשת האדם המבקש להכריז את עצמו כפושט רגל (או חדל פירעון) וקובע את גובה של תשלום החודשי שעל האדם הזה לשלם לקופת הנשייה. חשוב לציין כאן, שהתשלום החודשי הזה הולך לקופה המיוחדת של כל הנושים של החייב (כל אחד מהם יקבל חלק יחסי שלו) ועוד דבר חשוב מאוד : כל העיקולים והגבלות ככל שפעלו האדם מתבטלים! חוץ מאיסור יצירת חובות חדשים במהלך ההליך וצו עיכוב יציאה מהארץ (שאף הוא ניתן לביטול), תקראו על כך בכתבה נפרדת באתר שלנו.
זהו, אדם מתחיל לשלם תשלומים חודשיים בהתאם ליכולתו הכלכלית (150-1800 ש"ח בדרך כלל) לקופת נשייה, פעם בחודשיים מגיש דו"ח עם כל ההכנסות וההוצאות שלו (אנחנו עוזרים כמובן בהכנת הדו"חות האלה) ומחכה לדיון, שלרוב נקבע בעוד כ-9-12 חודשים. במידה ועמד בכל ההתחייבויות הנ"ל, כעבור 9 חודשים מתקיים דיון בבית המשפט, בו מכריזים על האדם כחדל פירעון ונקבעת תכנית פירעון סופית. זהו! עם גמר התשלומים הקבועים מסתיים ההליך ואדם מקבל הפטר מחובות.
זה בקצה הלשון על הליך פשיטת (חדלות פירעון) רגל או מחיקת חובות לאדם פרטי. אנחנו יודעים מה עובר על האנשים במצבים הקשים האלה ומתאימים את השירות שלנו בהתאם. נשמח לעזור גם לכם במידה ותצטרכו, הלוואי ולא!
חברת עורכי דין לפשיטת רגל – חדלות פירעון של עו"ד דניאל ינובסקי
למען הסדר הטוב ולצורך למנוע בלבולים בעתיד יצוין ויודגש כי הליך פשיטת רגל – חדלות פירעון מתייחס לסדר הבראה כלכלית המיועד לאדם פרטי (בשר ודם) או עוסק מורשה שאחריותו להחזר חובות והלוואות אינה מוגבלת. וזאת להבדיל מחברה בע"מ (בערבון מוגבל) אשר במצב של חדלות פירעון עלולה להפסיק את קיומה הכלכלי במסגרת הליך של פירוק חברה וזאת מבלי שבעלי המניות בחברה ישעו בחובת החברה (המתפרקת) כלפי נושים של החברה.
במציאות הכלכלית של ארצנו, כמו בכל מדינה בעלת אוריינטציה קפיטליסטית פרו-מערבית, מקום מועדף נשמר לשגשוג כלכלי/חברתי, לעושר אישי, זכויות הפרט והגשמה עצמית של כל אדם ואדם החיי במדינה. גם בתקופה הקשה שאנו מתמודדים איתה כיום.
מכאן בחסות המדינה ניתן לתת ולצרוך אשראי כמעט וללא כל פיקוח, שכן רגולציה יתר על המידה בתחום הפיננסי עשויה לחבל בהתפתחות חברתית כלכלית טבעית אליה שואפת כל מדינה נאורה קפיטליסטית.
תופעת לוואי מיידית שיש לתת את הדעת עליה, הינה העדר של יכולת פירעון של הצורך אשראי להחזיר את חובו למלווה. היום כשברור שאנשים פרטיים עלולים להיכנס למצב של חדלות פירעון ללא כל אפשרות מעשית להחזיר את חובותיהם במועד הנדרש, יצר המחוקק את הליך פשיטת הרגל.
צרו קשר עכשיו ואנו נשמח לעזור גם לכם! שיחת ייעוץ או פגישה ללא עלות! נשמח לעזור גם לכם.