הצטברות חובות ופתיחת תיקים בהוצאה לפועל זוהי מציאות לא פשוטה עבור החייב, המוצא את עצמו מתמודד לא רק עם מצב של אי ודאות כלכלית, אלא גם עם לחצים רבים, העלולים להשפיע גם על בריאותו. דווקא כשנראה כי מדובר בסחרור כלכלי מתמשך ובלתי נגמר, כדאי להכיר את האפשרויות המומלצות להסדרי חוב בהוצאה לפועל. אחד הבולטים שבהם הוא הסדר חוב באיחוד תיקים
מה המשמעות של פתיחת תיקים בהוצאה לפועל?
כולנו מכירים בחשיבות של התנהלות כלכלית נבונה ואחראית, אך לעיתים, קורה וחובות קטנים מצטברים לחובות גדולים ומכאן, הדרך לסחרור כלכלי סלולה ובטוחה. ככל ויכולת הפירעון של החייב אינה מגיעה לסך החובות שהצטברו, הרי שהנושים יכולים להגיש בקשה ללשכת הוצאה לפועל בבקשה לפתיחת הליכים כנגד החייב.
פתיחת תיקים בהוצאה לפועל משמעותה כי הטיפול בחובותיו של החייב עוברים לידי לשכת הוצאה לפועל, הגוף האחראי על גביית חובות מטעם המדינה ובהתאם לכך, קיימים לו מספר אפשרויות לנקוט בהליכים כנגד החייב וביניהם – הגבלות על חשבון הבנק, עיקול נכסים ומיטלטלין, הגבלות על הוצאת רישיון נהיגה, הגבלות על יציאה מהארץ ועוד.
מלבד ההגבלות והסנקציות הכלכליות המוטלות על החייב, הרי שאי הוודאות הכלכלית והלחץ הרב המופעל עליו מצד הנושים, משפיעים לרוב גם על מצבו הבריאותי של החייב ולעיתים, גם על הסביבה הקרובה אליו.
לייעוץ מקיף ויסודי בנושא מומלץ לפנות אל עו"ד דניאל ינובסקי.
הסדר חוב בהוצאה לפועל – פתרונות שכדאי להכיר
הסדר חוב נשמע לאנשים רבים כמו פתרון קסם או דרך משפטית להתחמק מתשלום מלוא החובות שצבר החייב, אך כדאי להבין, כי פעמים רבות מדובר באנשים נורמטיביים שנקלעו למצב זה בעל כורחם וללא כוונת מזיד (כמו למשל במקרים של אובדן כושר עבודה) ובסופו של דבר, אין לאף אחד מטרה להביא לקריסתו הכלכלית של החייב, כך שפתרונות הסדר חוב בהוצאה לפועל הם הדרך המומלצת לכל המעורבים.
מערכת המשפט מציעה מגוון פתרונות הסדר חוב בהוצאה לפועל ובכדי להתאים עבורכם את הפתרון המתאים ביותר למצבכם, מומלץ לפנות לייעוץ של עורך דין הוצאה לפועל מומחה. כך, בין פתרונות הסדר חוב בהוצאה לפועל ניתן למנות את:
הליך משא ומתן מול הנושים
הפתרון הפשוט והיעיל ביותר הוא ניהול משא ומתן מול הנושים במטרה להגיע להסדר המקובל על שני הצדדים ולהביא להפחתת החוב ותנאי תשלום גמישים ונוחים יותר.
קביעת צו תשלומים חודשי
אפשרות נוספת להגיע להסדר חובות בהוצאה לפועל היא באמצעות חקירת יכולת של החייב מטעם רשם הוצאה לפועל ובהתאם לממצאים ויכולותיו הפיננסיות של החייב, ייקבע צו תשלומים חודשי ולאחר שהחייב יעמוד בו, הוא יקבל הפטר על יתרת החוב.
חדלות פירעון
במידה והחייב אינו יכול לעמוד בהחזרים החודשיים שנקבעו לו, הרי שקיימת האפשרות לבדוק את מידת התאמתו להליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי. אחד היתרונות המובהקים של הליך זה הוא הכלים שהחייב רוכש להתנהלות כלכלית אחראית, באופן האמור למזער את הסיכויים להסתבכות כלכלית עתידית.
מהו הסדר חוב באיחוד תיקים?
אחד הפתרונות היעילים והנוחים במיוחד להסדרי חוב בהוצאה לפועל הוא הסדר חוב באיחוד תיקים, פתרון המתאים לחייבים שנפתחו כנגדם מספר תיקים בהוצאה לפועל (מלבד תיקים שנפתחו בגין תשלומי מזונות, עניינים שאינם כספיים ומימוש משכון).
במסגרת הליך הסדר חוב באיחוד תיקים, כל ההליכים שננקטו כנגד החייב בהוצאה לפועל ירוכזו לתיק אחד, שינוהל בלשכת הוצאה לפועל בה התנהלו רוב התיקים של החייב, כשרשם הוצאה לפועל יקבע לחייב צו תשלומים בסך כולל של לפחות 3% מסך החובות בהצטברו בתיקים של החייב בהוצאה לפועל.
צו התשלומים נקבע על פי יכולת התשלומים של החייב ובהתבסס על נתונים שונים כמו כושר השתכרות, נכסים קיימים ועוד. כעיקרון צו התשלומים יינתן על פי מסגרות הזמנים הבאות:
סכום החוב | משך זמן צו הפירעון |
עד 20,000 ₪ | שנתיים |
20,000 ₪ – 100,000 ₪ | 3 שנים |
100,000 ₪ ומעלה | 4 שנים |
מהם היתרונות והחסרונות בתהליך הסדר חוב באיחוד תיקים?
בדומה לפתרונות הסדר חובות אחרים, גם להסדר חוב איחוד תיקים בהוצאה לפועל ישנם יתרונות וחסרונות:
יתרונות
ניהול החובות באופן מסודר
אחד היתרונות המובהקים של איחוד תיקים הוצאה לפועל הוא עצם האפשרות לנהל את כל התיקים וההתנהלות מול הנושים באופן מרוכז, דבר המאפשר שליטה ובקרה על החובות שהצטברו.
שמירה על שגרת חיים נורמטיבית
בהליך איחוד תיקים בהוצאה לפועל, ניתן לשמור על הכנסה מינימלית ולהבטיח שמירה על שגרת חיים נורמטיבית של החייב.
חסרונות
תשלום חודשי גבוה
במקרה של חובות בסך מצטבר גבוה, גם פריסת תשלומים נוחה וארוכה לא בהכרח תביא להחזר תשלומים נמוך.
פריסת תשלומים ארוכה
פריסת תשלומים ארוכה נתפסת אמנם אצל החייבים כדבר נוח, אך יש לקחת בחשבון כי ככל ופריסת התשלומים ארוכה, הרי שהריבית על החוב ממשיכה להצטבר, כך שמרבית התשלום בשנים האחרונות מכסה רק את הריביות.
פתרון נקודתי
בשונה מפתרונות הסדרי חוב אחרים, איחוד תיקים בהוצאה לפועל הוא פתרון נקודתי לחייבים בהוצאה לפועל והוא לא נותן מענה להלוואות והחזרים אחרים שצבר החייב.
כיצד מתחילים בתהליך הסדר חוב באיחוד תיקים?
הליך הסדר חוב איחוד תיקים בהוצאה לפועל מתחיל בהגשת בקשה לאיחוד תיקים בלשכת הוצאה לפועל בה נפתחו מרבית התיקים כנגד החייב. אל טופס הבקשה עצמו יש לצרף מסמכים נוספים, כמו שאלון יכולות כלכליות, כתב ויתור על סודיות, תלושי משכורת, תדפיסי עו"ש ועוד.
לאחר הגשת הבקשה, הבקשה תיבחן על ידי רשם הוצאה לפועל ובמסגרת השיקולים, תבוצע חקירת יכולת של החייב, שתסייע לרשם הוצאה לפועל לקבוע את תשלומים מתאים. את ההחלטה בדבר איחוד התיקים או לחלופין, דחיית הבקשה, רשם הוצאה לפועל ייתן תוך פרק זמן של 45 ימים.
באילו מקרים ניתן לדחות את הבקשה לאיחוד תיקים בהוצאה לפועל?
הסדר חוב מסוג איחוד תיקים בהוצאה לפועל הוא פתרון נוח ויעיל במיוחד עבור חייבים שנפתחו נגדם מספר תיקים בהוצאה לפועל, אך יש לקחת בחשבון כי לא תמיד בקשת איחוד התיקים מאושרת על ידי רשם הוצאה לפועל. כך למשל, במקרים של מסירת פרטים כוזבים, אי גילוי מידע מהותי ופתיחת תיק נוסף לאחר הגשת הבקשה, סביר להניח כי בקשת האיחוד תידחה.
הסדר חוב באיחוד תיקים כדאי לדעת
ביטול חובת הפקדת סכום ראשוני
כיום, כבר אין חובה להפקיד סכום ראשוני בסך 3% מהחוב במעמד הגשת בקשת איחוד התיקים בהוצאה לפועל.
ביטול צו איחוד תיקים בהוצאה לפועל
במקרים מסוימים, רשם הוצאה לפועל רשאי לבטל את צו איחוד התיקים, כמו למשל במקרים של שינוי מהותי בנסיבות הכלכליות של החייב, סירוב שיתוף פעולה של החייב על הממונה על התיק המאוחד ועוד.
מהי הדרך המומלצת להגיע להסדר חוב באיחוד תיקים?
הדרך הבטוחה והמומלצת להגיע להסדר חוב באיחוד תיקים הוא עם עו"ד מקצועי ומומחה בתחום הוצאה לפועל – עו"ד דניאל ינובסקי, שיכוון וילווה אתכם לאורך כל התהליך, החל משלב ניתוח היכולות הכלכליות שלכם והגשת בקשת איחוד תיקים באופן נכון ומסודר, דרך ניהול משא ומתן יעיל מול הנושים ועד להסדרת מלוא החובות שהצטברו.
אז אם גם אתם נקלעתם לתסבוכת כלכלית ונפתחו נגדכם מספר תיקים בהוצאה לפועל, צרו קשר ונתגייס לסייע לכם ולמצוא עבורכם את פתרונות הסדר החוב המיטביים.