האם אתם מתמודדים עם חובות כבדים ומתקשים לעמוד בתשלומים? הכרזה על חייב מוגבל באמצעים הייתה אחת האפשרויות להתמודדות עם מצב זה עד לשנת 2019. במאמר זה נסביר מהו חייב מוגבל באמצעים, כיצד פעל ההליך בעבר, ומה האפשרויות העומדות בפניכם כיום להתמודדות עם חובות.
מהו חייב מוגבל באמצעים מבחינת החוק בישראל?
חייב מוגבל באמצעים הוא מעמד משפטי שהיה קיים בישראל עד ספטמבר 2019. מעמד זה נועד לסייע לאנשים שנקלעו למצב של חובות כבדים ולא הצליחו לעמוד בתשלומים במועדם. ההכרזה על חייב מוגבל באמצעים אפשרה לחייבים לקבל הגנה מסוימת מפני נושים ולנסות להסדיר את חובותיהם באופן מדורג.
כיום, לאחר כניסתו לתוקף של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, לא ניתן עוד להכריז על אדם כחייב מוגבל באמצעים. עם זאת, חשוב להכיר את המושג ואת ההשלכות שלו, במיוחד עבור אנשים שהוכרזו ככאלה לפני השינוי בחוק.
מה קורה במסגרת הליך ההכרזה על חייב מוגבל באמצעים?
לפני ספטמבר 2019, כאשר אדם נקלע לחובות ולא הצליח לשלם אותם במועד, הוא או הנושים שלו יכלו לפנות לרשם ההוצאה לפועל בבקשה להכריז עליו כחייב מוגבל באמצעים. הרשם היה בוחן את מצבו הכלכלי של החייב ומחליט האם להעניק לו מעמד זה.
חשוב לציין כי גם לרשם ההוצאה לפועל הייתה סמכות להכריז על אדם כחייב מוגבל באמצעים ביוזמתו, אם ראה שהדבר נחוץ. זאת, על סמך המידע שהיה בפניו לגבי מצבו הכלכלי של החייב ויכולתו לפרוע את חובותיו.
חקירת יכולת כלכלית – הבסיס להכרזה על חייב מוגבל באמצעים
חלק מרכזי בהליך ההכרזה על חייב מוגבל באמצעים היה ביצוע חקירת יכולת כלכלית. במסגרת זו, הרשם היה בוחן את מצבו הכלכלי של החייב, את הכנסותיו, נכסיו והוצאותיו. מטרת החקירה הייתה לקבוע האם החייב אכן אינו מסוגל לעמוד בתשלום חובותיו ומהו סכום התשלום החודשי שהוא יכול לשלם.
חקירת היכולת הכלכלית יכולה הייתה להתבצע בכמה אופנים:
- חקירה בדלתיים פתוחות או סגורות בפני הרשם.
- הגשת תצהיר ומילוי שאלון על ידי החייב.
- זימון עדים והגשת מסמכים נוספים לפי דרישת הרשם.
הרשם היה רשאי לקבוע את אופן ביצוע החקירה בהתאם לנסיבות המקרה ולמידע שהיה בפניו.
זכויות והגבלות של חייב מוגבל באמצעים
בעבר, כאשר אדם הוכרז כחייב מוגבל באמצעים, הוא זכה להגנה מסוימת מפני נושים.
הגנה זו כללה הקפאת הליכים, שנועדה לאפשר לחייב להתמודד עם תשלום חובותיו בפריסה נוחה יותר, מבלי לחשוש מהליכי אכיפה וגבייה נוספים.
עם זאת, מעמד זה הטיל גם מספר הגבלות על החייב. הגבלות אלו נועדו להבטיח שהחייב יעמוד בהתחייבויותיו ולא יצבור חובות נוספים. בין ההגבלות שיכלו להיות מוטלות על חייב מוגבל באמצעים:
- צו עיכוב יציאה מהארץ
- הגדרת החייב כ"לקוח מוגבל מיוחד" בבנק ישראל
- הגבלת השימוש בכרטיסי אשראי וצ'קים
- איסור על הקמת חברה בע"מ
- איסור על כהונה כנושא משרה בתאגיד או כשותף בחברה
חשוב לציין כי ההגבלה על כהונה כנושא משרה בתאגיד הייתה אוטומטית ולא תלויה בשיקול דעתו של הרשם.
צו תשלומים והסדר חובות
לאחר ביצוע חקירת היכולת הכלכלית, הרשם היה מוציא צו תשלומים לחייב. צו זה קבע את סכום התשלום החודשי שעל החייב לשלם כדי לכסות את חובותיו. הצו נקבע בהתאם ליכולתו הכלכלית של החייב, כפי שנקבעה בחקירת היכולת.
גם לנושים ניתנה האפשרות להביע את עמדתם לפני קביעת צו התשלומים הסופי. זאת, כדי להבטיח שהצו יהיה הוגן ומאוזן ככל האפשר.
אם החייב עמד בתשלומים שנקבעו בצו במשך תקופה מסוימת, הוא יכול היה לבקש הפטר מיתרת החוב. הפטר זה נועד לאפשר לחייב לפתוח דף חדש ולהשתקם מבחינה כלכלית.
השינוי בחוק: מחייב מוגבל באמצעים להליכי חדלות פירעון
בספטמבר 2019 נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, אשר שינה באופן משמעותי את הטיפול בחייבים שאינם מסוגלים לעמוד בתשלום חובותיהם. החוק החדש ביטל את האפשרות להכריז על אדם כחייב מוגבל באמצעים והחליף אותה בהליכי חדלות פירעון.
על פי החוק החדש, אדם שנקלע לחובות כבדים יכול לפנות לרשות האכיפה והגבייה או לממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (בהתאם לגובה חובותיו), בבקשה לפתוח בהליך חדלות פירעון. הליך זה נועד לאפשר לחייב לקבל הגנה מפני נושים ולנסות להסדיר את חובותיו באופן מסודר.
חשוב לציין כי אנשים שהוכרזו כחייבים מוגבלי אמצעים לפני כניסת החוק החדש לתוקף, לא איבדו את מעמדם זה ואת הזכויות הנלוות אליו. זאת, כל עוד הרשם בהוצאה לפועל לא הורה אחרת.
מתי כדאי לחייב מוגבל באמצעים לפנות לעורך דין הסדרי חוב?
התמודדות עם חובות כבדים היא מצב מורכב ומלחיץ. במקרים רבים, חייבים שאינם בקיאים בהליכי הוצאה לפועל או חדלות פירעון עלולים לבצע פעולות שיחמירו את מצבם. לכן, מומלץ מאוד לפנות לייעוץ משפטי מקצועי.
עורך דין הסדרי חוב יכול לסייע לכם להבין את האפשרויות העומדות בפניכם ולבחור את הדרך הטובה ביותר להתמודדות עם החובות. הוא יכול לייצג אתכם מול נושים, לנהל משא ומתן להסדרי חוב, ולהנחות אתכם בהליכי חדלות פירעון אם הדבר נדרש.
במקרה שאתם מתמודדים עם הליכי הוצאה לפועל, עורך דין הוצאה לפועל יכול לסייע לכם להבין את זכויותיכם ולייצג אתכם מול רשויות ההוצאה לפועל. הוא יכול לסייע בהגשת בקשות, בייצוג בדיונים, ובניהול משא ומתן עם נושים.
אם אתם שוקלים לפתוח בהליכי חדלות פירעון, עורך דין חדלות פירעון יכול להנחות אתכם בכל שלבי ההליך. הוא יסייע בהכנת הבקשה, בייצוג מול הממונה על הליכי חדלות פירעון, ובניהול ההליך כולו.
חשוב לזכור כי גם עו"ד פשיטת רגל יכול לסייע במקרים מורכבים של חובות כבדים. אף שהמונח "פשיטת רגל" הוחלף בחוק החדש ב"חדלות פירעון", עורכי דין רבים עדיין משתמשים במונח זה.
בין הכרזה על חייב מוגבל באמצעים להליכי חדלות פירעון
להלן טבלה המשווה בין המצב הקודם של חייב מוגבל באמצעים למצב הנוכחי של הליכי חדלות פירעון:
היבט | חייב מוגבל באמצעים | הליכי חדלות פירעון |
מסגרת חוקית | פקודת פשיטת הרגל | חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי |
גורם מטפל | רשם ההוצאה לפועל | הממונה על הליכי חדלות פירעון |
הגנה מפני נושים | הקפאת הליכים | צו לפתיחת הליכים |
הגבלות על החייב | מגוון הגבלות כגון עיכוב יציאה מהארץ | הגבלות דומות, אך גמישות יותר |
משך ההליך | לא מוגבל בזמן | בדרך כלל עד 4 שנים |
אפשרות להפטר | קיימת, אך מורכבת | מובנית בהליך |
לסיכום
המעבר מהמושג של חייב מוגבל באמצעים להליכי חדלות פירעון מייצג שינוי משמעותי בגישה לטיפול בחייבים בישראל. בעוד שבעבר ההתמקדות הייתה בעיקר בהגנה על החייב מפני נושים, כיום המטרה היא לאפשר לחייב שיקום כלכלי מלא ככל האפשר.
אם אתם מתמודדים עם חובות כבדים, חשוב שתכירו את האפשרויות העומדות בפניכם. פנייה לייעוץ משפטי מקצועי יכולה לסייע לכם להבין את מצבכם המשפטי ולבחור בדרך הפעולה המתאימה ביותר עבורכם.
זכרו כי התמודדות עם חובות היא מצב מורכב, אך לא בלתי פתיר. עם הכוונה נכונה וליווי מקצועי, ניתן למצוא פתרונות שיאפשרו לכם לצאת ממעגל החובות ולפתוח דף חדש בחייכם הכלכליים.