"אין שום סיכוי שזה יקרה לנו". מצהירים בתוקף מור ועמינדב שעומדים להינשא בחתונה אזרחית ומאמינים כי אהבתם תנצח הכל. הם אינם יודעים שבעוד מספר שנים, כאשר יחליטו לבסוף להיפרד, דירת המשפחה הרשומה על שמה של מור והועברה בירושה מזה דורות רבים תחולק שווה בשווה מול הגרוש שבגד בה עם אחרת קרוב לשנתיים.
אם רק הייתה יודעת שבזכות חתימה מראש על הסכם ממון דירתה בעלת הערך המנטלי העצום תישאר בידיה, לא הייתה נאלצת למכור אותה בלב כבד ולהתחלק חצי-חצי ברווחים עם בעלה הבוגדני.
אהבה עם סוף ידוע מראש? על הסכם ממון בין ידועים בציבור
למעלה מ-45% מהזוגות בישראל מתגרשים או נפרדים בעשור הראשון של חיי הנישואין או החיים המשותפים יחד (על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל (הלמ"ס) אחוז הגירושין בישראל בשנת 2023 הוא 47.3%).
זהו אחוז יחסית מקובל בעולם המערבי שנחשב ללגיטימי גם ביחס לשגרת החיים הדינמית בישראל. אך לא בגירושין עצמם חשוב לדון כי אם בחיים החדשים שנוצרים אחרי: מי מקבל מה מהנכסים והרכוש? איך תתבצע המשמורת על הילדים? מי אחראי לחינוך שלהם? ומי יטפל ויתמוך בלבבות השבורים?
שאלות אלה שלא נאלצו הפרודים לדון בהן קודם לכן, צצות במפתיע ומחייבות פתרונות יצירתיים בשליפה מהירה מהמותן, שלא תמיד נכונים לשני הצדדים לטווח הרחוק. הדבר אף עלול לגרום לשני בני הזוג לחוות מתחים, סכסוכים ואף מריבות קשות שיחסלו סופית את התקשורת והחברות וכמובן לייצר פגיעה תהומית ובלתי רצויה בילדים המשותפים.
מהו בעצם הסכם ממון?
הסכם ממון הינו מסמך חתום שנערך בין שני בני הזוג ומתייחס למצב עתידי אפשרי של פרידה ולהסדרת כל הדברים הכרוכים בה. בניגוד לדעה הרווחת לפיה הסכם ממון נועד להסדיר רק את הנושאים הפיננסיים בין בני הזוג, יש בו גם סעיפים נוספים המסדירים נושאים כמו משמורת וחינוך הילדים, ביטוחים, נכסים, קופות גמל ותוכניות חיסכון, חלוקת הרכוש והנכסים וכל פרט ותנאי הנוגעים ל"חיים החדשים שאחרי". את ההסכם ניתן לערוך גם במהלך הנישואין, למרות שההמלצה היא לערוך אותו כבר לפני כן.
הדבר מעניק לשני הצדדים שקט נפשי וגיבוי מלא לעתידם באופן של מניעת מחלוקות, סכסוכים ומטענים רגשיים, שהופכים פעמים רבות מידי את הגירושין לתקופה עגומה ומתסכלת פיזית ונפשית, בה סביר להניח שאחד הצדדים או שניהם ייפגעו. הסכם הממון אף יכול למנוע מקרים של סחיטה מצד אחד מבני הזוג המעוניין לתמרן את חוסר היציבות שנוצר לטובתו האישית.
למעשה, אין תנאי או הגבלה שלא מאפשרים ליצור הסכם ממון בין אנשים החיים יחדיו ומנהלים משק בית משותף, ללא כל קשר למיסוד היחסים ביניהם ומכונים על פי חוק "ידועים בציבור". חוק יחסי ממון בין בני זוג (התשל"ג, 1973) מתיר לכל המנהלים חיים משותפים, המאורסים והנשואים מתרבויות ודתות שונות, זוגות מעורבים, זוגות חד מיניים ופסולי חיתון (שהרבנות אסרה עליהם להינשא כמו למשל במקרה של כהן וגרושה) לקיים ולייצר הסכם שכזה בביטחון מלא מול עורך דינם ולעגן אותו מבחינה משפטית ללא סייגים, אם יגיעו חלילה למצב של סיום היחסים. על פי החוק, הסכם הממון מתבצע בכתב ומחייב באישור בית המשפט או בית הדין הרבני. אך אם נוסח ונחתם על ידי שני בני הזוג לפני מועד הנישואין, הוא יאושר אצל נוטריון ללא שום צורך בגורם מאשר נוסף.
על כן ישנה חשיבות רבה ליצירת הסכם ממון אצל עו"ד הסכמי ממון בקיא ומנוסה בעריכת הסכמים שכאלה, המתפקד גם כנוטריון ובכך מאפשר לבני הזוג להשתמש במסמך כראיה בעלת תוקף משפטי שלא ניתן לערער עליו. חשוב לדעת גם כי לאחר החתימה, יש לאשר את ההסכם בפני בית הדין הרבני או לענייני משפחה ועל כן המקצועיות והליווי המשפטי חשובים לכל שלבי גיבוש ההסכם והחתימה. בית המשפט יבחן את רצונותיהם הכנים והאמיתיים של שני בני הזוג ורצונם החופשי ביצירת מסמך זה ויוודא כי ההסכם נערך בהסכמה חופשית ומובן לצדדים מהי משמעותו והשלכותיו. האישור מוביל ליצירת תוקף חוקי למסמך שניתן להוציאו אל הפועל במידת הצורך.
עורכי הדין במשרד עורכי הדין דניאל ינובסקי הנפגשים עם בני הזוג, יודעים כיצד לעזור להם להשיג פתרונות יצירתיים ויעילים שיצרו ביניהם הסכם מכבד ומאוזן מכל הבחינות, בדרך נעימה ונוחה שלא תפגע במרקם היחסים. נוסח הסכם הממון כפי שנוצר, יוכל להגן על האינטרסים של שני הצדדים, ללא כל קשר לכמות הממון או הנכסים הקיימים ברשותם העצמית כרגע.
עד כמה חשוב לחתום על הסכם ממון בנישואים שניים?
פרק ב' כולל שילוב של אנשים חדשים במעגל הזוגי ובתקופת חיים שבה כבר נצברו ממון ונכסים אפשריים וישנם ילדים מנישואין קודמים. מבראד פיט ואנג'לינה ג'ולי ועד רוסלנה רודינה ואייל גולן, רבים רואים בהסכם הממון כנחלתם הבלעדית של המפורסמים ואילו אנשים "מן השורה" החותמים עליו נחשבים לאנשים "קרים" שאין ביניהם זוגיות אוהבת.
למרות התדמית שדבקה בהסכם המיוחד, הוא חשוב מאין כמוהו למתחתנים בשנית ולידועים בציבור הבוחרים לחיות בשותפות מלאה זה לצד זה, בעיקר על מנת להבטיח את השמירה על הרכוש והנכסים שנאספו, לאפשר לילדים להמשיך לחיות בביטחון בנוגע לירושתם העתידית ואף להטיב את היחסים בין בני הזוג ולמנוע חשדנות ופחדים כתוצאה מחוויות העבר.
חשוב לציין כי גם העלייה בגיל הממוצע לנישואין עלתה ועמה גם הנכסים וההון שנצברו לפני כן באופן אישי שיש להגן עליהם בצורה מושכלת וכדאית.
מי חזק ממי: בית משפט, הסכם ממון או צוואה?
אנה מראש העין עיקלה את כל רכושו של הגרוש. הסיבה: הוא איננו עומד בתשלומי המזונות שנקבעו וכעת אף מסרב למסור לידיה את חזקותיה על הרכוש והממון שברשותה, חרף הסכם הממון שנחתם. אלא שאותו גרוש כלל לא הניד עפעף וסיפר בעתירתו לבית המשפט כיצד בגדה בו אנה עם עורך הדין שעמו נוסח ההסכם, עוד הרבה לפני שנחתם. בשל חוסר תום לב, כשל מקצועי קשה וכוונות השניים לסחוט כספים במזיד מהגרוש, ביטל בית הדין את ההסכם בין השניים וכעת הם ממתינים להחלטת בית הדין למשפחה בעניינם.
במקרים חריגים בהם הסכם הממון לא נערך ואושר בצורה תקינה, יכול בית המשפט הרבני או לענייני משפחה לבטל את הסכם הממון או להיפך – להקנות לו תוקף שגובר על תנאים אחרים הנוגעים להליך הגירושין. חשוב מאוד לדעת כי ההסכם ניתן לשינוי מצד בני הזוג בכל עת, בהתאם להחלטת השניים ולאחר שאושר השינוי בפני בית המשפט.
משרד עורכי הדין דניאל ינובסקי יוכל לסייע לכלל הזוגות לבצע שינוי מהיר של תנאים וסעיפים בהסכם אם יש בכך צורך ולפעול בכל עת למען הסדרת ענייני הרכוש בצורה בטוחה ויסודית, מתוך מבט אל העתיד וכתוצאה משנות ניסיון רבות בתחום זה.
העתיד, הוא הדבר שמוביל זוגות רבים להכין במקביל להסכם הממון גם צוואה. מקובל לחשוב בטעות כי הסכם הממון הינו חלק מהצוואה עצמה, אך למעשה אלו הם הסכמים שונים שיכולים להיות חופפים. בעוד הסכם הממון יסדיר למשל את חלוקת הנכס במקרקעין שרכש הזוג, הצוואה תכלול התחייבויות ירושה כלשהן, במצב של פטירה חלילה. עריכת הסכמי ממון וצוואות מתבצעים במשרד עורכי הדין דניאל ינובסקי תוך ביצוע תכנון אופטימלי לטווח הרחוק, מתוך ראיה מקצועית שקולה והוגנת, על סמך שנים רבות של ניסיון.
אתם מוזמנים לפנות אלינו בטל' 03-6997292 או בנייד 0547-320707 לקבלת שיחת ייעוץ ללא עלות או התחייבות.
צרו קשר עכשיו ואנו נשמח לעזור גם לכם!